Saturday, August 03, 2013

[Словения, sLOVEnia!] Част 2: Езерото Бохин и водопадът Савица - рапсодия в зелено и синьо

Дотук добре, пристигнали сте в Блед и сте затаили дъх пред изумителното очарование на езерото с кокетното островче и църквата, извисила камбанария на него. Изкачили сте се до крепостта над езерото и гледката там ви е накарала да повярвате, че се намирате в рая. Е, да, но истината е, че има и още! Само на 28 километра от Блед под стръмните канари на Юлийските Алпи в абсолютна неподвижност блестят водите на друго езеро. 



Бохин (Bohinj) е нешлифованият диамант в короната от величествени природни красоти на северна Словения. Предпочитано пред Блед от местните хора, с доста по-студена и кристално чиста вода и далеч по-"диво", ако такава дума може въобще да се използва за подредения и облагороден до сантиметри местен ландшафт, Бохин е истинска наслада за сетивата. 

Пътят до там е изключително живописен и преминава през няколко селца, подредени като от Lego сред зеленината, обгърнала тези места. Всичко е толкова пасторално, че изглежда като декор на филм, както много точно отбеляза Девора. Църквичка тук, кравички там, къщички с безупречни дворчета, бавно пърпорещ трактор из идеално разграфените обработваеми площи... Всичко говори за удивителна хармония между човек и природа. 



Водите на Бохин са застинали като неподвижно огледало. Надникваш в тях, а рибките се стрелват във всички посоки. Уникално чистата вода е толкова прозрачна, че можеш да видиш дъното на метри дълбочина. И да, въпреки по-прохладната вода, през лятото може да се плува спокойно там, както установихме с блаженство. А плуването в Бохин е наистина фантастично! Докато прохладата се разлива по цялото ти тяло, над главата ти се извисява огромният планински масив - величествена комбинация, на която е способна само природата.



Доста хора предпочитат езерото за гребане с каяци, а мернахме и корабче, което прекоси надлъж спокойните води. Във всеки случай атракциите са доста по-малко в сравнение с Блед и това го прави предпочитано за хора, които си падат по уединението и абсолютното спокойствие. 

Ако вече сте се насладили на езерото, идва ред на забележителния водопад Савица (slap Savica). Още няколко километра сред дивата гора, по стръмни завои нагоре в планината, следващи течението на река с изумруден цвят и ярко бели камъни. Както при всяка забележителност в Словения, и тук хаосът е изключен - има си паркинг за автомобили и автобуси, любезен младеж продава билетче за вход към самия водопад, а пътят до там е улеснен от табелки, пейчици, дървени парапети и стъпала на по-стръмните места. Не се плашете от изкачването, но все пак е добре да имате удобни обувки. На места се минава през доста ръбести камъни и токчетата определено не са добър вариант. 



Ще чуете водопада, преди да го видите. Грохотът му се засилва в последните няколко метра и току зад скалата изведнъж изниква той - огромен стълб вода, който се излива с цялата си тежест между стръмните канари и образува малък вир с невероятен изумруденозелен цвят. Думите са излишни пред тази красота. Със сигурност ще останете няколко минути на перилата, докато съзнанието ви запамети тази картина.

[Важно! Макар и с перфектен асфалт, пътят до езерото Бохин и водопада Савица е изключително опасен поради множеството завои, стеснените участъци и намалената видимост в пресечения терен. Същевременно е любим за колоездачи и мотористи, което допълнително увеличава опасностите. По думите на местните, всяка седмица стават поне по няколко произшествия, най-често с колоездачи. Самите ние станахме свидетели на ПТП, в което беше пострадал човек. Имайте едно на ум, когато минавате оттам и внимавайте със скоростта!]

[Друго важно! Не правете грешката да посетите Блед, но да си спестите 30-те километра до Бохин и водопада. Двете езера са доста различни като усещане, а водопадът е наистина величествен. Кратката разходка до там ще обогати впечатленията ви от приказната Словения.]

[Полезно] Макар от снимките да изглежда като девствен пейзаж, всичко си е съвсем облагородено и има съответната инфраструктура. Предвидете си пари за паркинга и входа за водопада, както и за паркинга край езерото (не може да спрете току така, има си паркинги, където се плаща за час престой). 

Вижте част първа на пътеписа: Блед - пътуване до Рая

No comments: