Wednesday, July 31, 2013

[Словения, sLOVEnia!] Част 1: Блед - пътуване до Рая

Когато видях за първи път невероятната красота на това място, казах си: "Ще се върна тук отново, този път с Девора!". Е, поставих личен рекорд и само месец по-късно си изпълних обещанието. Блед се превърна в акцента на най-прекрасното, романтично и вдъхновяващо сватбено пътешествие. Вероятно повечето хора биха предпочели екзотична дестинация или традиционна в това отношение страна като Италия или Франция за подобно пътуване. Ние избрахме Словения и в следващата поредица от пътеписи ще ви разкажа защо изборът ни беше толкова перфектен.

И така... Just married! Багажът е натоварен, резервоарът на пежо-то е пълен, документи, застраховки - проверени, дисковете с музика са на линия, часът е 06:00 сутринта - време е да потегляме! Дестинация - Словения.

Езерото Блед от птичи поглед

980 километра и около 10-11 часа по-късно влизаме в Блед. Не сме единствените, които имат подобна идея - в разгара на лятото словенската перла е особено популярна туристическа дестинация за германци, италианци, австрийци и, разбира се, словенци, които прииждат от всички посоки с претоварени от багаж автомобили и каравани.

За настаняване по време на цялото ни пътуване сме подбрали различни апартаменти, резервирани през сайта Airbnb - страхотна социална мрежа за хора, които пътешестват и за такива, които отдават собствени пространства под наем краткосрочно. В случая се спряхме на самостоятелен апартамент в Засип (Zasip), малко селце, превърнато във вилна зона на Блед и буквално залепено за него. Там вече ни очакват страхотните ни домакини, семейство Шорл, на наше разположение е кокетен апартамент, представляващ напълно самостоятелна част от новопостроена къща, с малка веранда, гледаща към скалите над езерото и така известната крепост Blejski grad, надвесена на него. На масата ни очаква минерална вода и сок, които, заедно с верандата, са най-перфектният завършек на дългия път.

Разбира се, умората не е чак толкова голяма, че да се лишим от първи впечатления веднага след пристигането си. Семейство Шорл ни дават назаем велосипедите си и само след час вече обикаляме езерото.
Някои от местните обитатели на езерото

Блед е вероятно едно от най-добре уредените откъм инфраструктура езера в Европа! Цялото е опасано от велосипедна и пешеходна алея, която позволява разходки, джогинг, безцелни обиколки с колелета, без да се притесняваш дали няма да те блъсне някой профучаващ автомобил. Навсякъде има пейки с романтичен изглед към острова в единия край на езерото, а лебедите и дивите патици само допринасят всичко да изглежда като приказен пейзаж.

Както и да е, сега по същество... Идеята на този пътепис е да бъде полезен за всички онези, които са решили да открият за себе си Словения като дестинация за пътуване. Затова накратко ще разкажа за най-интересните места в Блед и околността.

Разнокалибрени лодки и други плавателни средства са накацали по бреговете

Самото езеро, разбира се, е черешката на тортата. Хм, или може би самата торта! С магнетичния си изумруденозелен цвят, с вдъхновяващите планини, които го заобикалят, то е истински разкош за любителите на природните красоти. Превърнато е и в предпочитан курорт от словенците, благодарение на голямата находчивост и съобразителност, която очевидно са вложили във всяко нещо - сякаш е мислено в глобален план, в хармония с природата наоколо и с грижа за спокойствието на посетителите. Алеите, пейките, лодките за разходка, дори ресторантчетата наоколо са в абсолютен синхрон с обстановката - няма шумове, няма крещящи цветове, светещи реклами, плакати, билбордове, сергии и прочее гледки, които сме свикнали да виждаме у нас.

Островът (Blejski otok)

Безспорно едно от най-забележителните места е именно малкото островче с църквата. Според местна легенда, на мястото на острова едно време имало пасища, насред които върху самотен хълм се извисявала малка църква, посветена на Дева Мария. Често се случвало овцете да влизат в отворената църква, но на местните въобще не им правило впечатление, че животните омърсяват свещеното място. Въпреки божествените предупреждения да изградят ограда около храма, хората не го направили. Ето защо Бог се разгневил и наводнил пасищата, за да предпази църквата.

 Островът с църквата

Островът е достъпен само по вода, като можете да избирате между традиционните лодки "плетна", които се управляват от лодкар, или да си наемете собствена малка лодка за около 10 евро на час. Във втория случай ще трябва да гребете сами, но и това си има своето очарование (лъжа ви, никакво очарование няма, адска хамалогия си е, кой каквото ще да ви разправя!). Веднъж стигнали до острова, стъпалата ще ви отведат до самата църква. Входът е платен - веднъж за църквата, където традицията повелява посетителите да си намислят желание, след което да ударят три пъти камбаната (представете си какво биене става ежедневно), и веднъж за кулата с часовника. Въпросната кула е сравнително височка, а на върха й е самият механизъм на стария часовник с тежести, който работи и днес. Плюс доста вдъхновяваща гледка от зарешетаните прозорци.

 Църквата е посещавана от огромен брой туристи, които не пропускат да бият камбаната за късмет

Крепостта над езерото (Blejski grad)

Масивните каменни стени, изправили се над високата скала току над самото езеро определено са внушителна гледка денем и нощем. Крепостта на Блед е най-старата в Словения и е на малко над 1000 години. До нея се достига съвсем лесно - с около 15-минутна разходка по стълбички от езерото или с автомобил (паркингът е безплатен, истинска рядкост за Словения!). Пословичното старание на словенците личи и тук - всичко е идеално подредено, възстановено и поддържано! Първото нещо, към което посетителят се отправя, щом веднъж се озове зад крепостните стени, е терасата с изглед към езерото.

 Крепостта е величествена, погледната отдолу.

Гледката спира дъха! Езерото изглежда като на длан, а хората, плуващи в прозрачните му води, приличат на малки жабчета, погледнати отгоре. В самия комплекс има музей, винарна, ковачница, ресторант, а освен това е и предпочитано място за сватби и други романтични преживявания. Музеят показва по много интересен начин историята на замъка, използвайки доста съвременни компютърни технологии. Обитателите му от древността са пресъздадени с восъчни фигури, които са голяма атракция най-вече за малките посетители. Ние успяхме да гледаме дори театрално представление под стените на крепостта - актьори пресъздаваха някаква барокова сценка, която започна с много любезности и пиене, продължи с як пердах и накрая завърши с пиене и танци.


 Сцена от постановката, непосредствено след увертюрното запиване


Винтгар (Vintgar gorge)
Ако сте в Блед и имате поне няколко дни на разположение, задължително отидете до Винтгар (Vintgar), още едно от природните чудеса на този благословен район, само на 7-8 километра от града. Това е мястото, където река Радовна преминава клисурата Винтгар. Истинска джунгла сред девствена природа и изумителната река, проправила си път през скалата и по този начин образувала безброй завойчета, малки водопадчета, красиви бистри вирове и други неръкотворни шедьоври. Пътеката е добре поддържана и представлява 1600-метров маршрут през клисурата, който завършва в подножието на 16-метровия водопад Шум - една добра репетиция за шедьовъра, който ви очаква край Бохин. Това обаче е друга история и за нея ще ви разкажа в следващия пътепис.



Виждам, че се отплеснах в приказки, а времето лети. Толкова за Блед, излишно е да прекалявам с писането, тъй като очарованието на това място не може да се пресъздаде със снимки и думи - то трябва да се види и усети на място. В следващите няколко постинга ще ви разкажа за други прекрасни места в Словения, които непременно трябва да се видят, а понеже тук не споменах нищо за местната кухня, мисля, че ще е редно да посветя на нея и специална публикация. Толкова засега!

Вижте и гледната точка на Девора за Блед във "Веселия кошер".

No comments: