Sunday, May 19, 2013

Ганьо в Нощта на музеите


Нощта на музеите е една от най-страхотните градски инициативи, обединяваща стотици градове в цяла Европа. Страхотна, защото е свързана с най-различни прояви и атракции в иначе познатите за повечето хора традиционни музейни пространства. 

Тази година заложих на Националния военноисторически музей, където по програма трябваше да има изпълнение на представителния гвардейски оркестър на българската армия. Е, имаше, разбира се, при това страхотен концерт, който спечели овациите на многобройната публика. 

Иде реч обаче не за оркестъра, а за самата публика - за отношението към историческите ценности, за уредниците на музея, ако въобще имаше такива. Експозицията в двата двора на НВИМ наскоро беше освежена, голяма част от изложената техника е пребоядисана, окосено е, поставени са нови пейки. На този фон в Нощта на музеите ценните исторически реликви, изложени в откритите пространства, бяха буквално накацани от ентусиазиран народ. Ентусиазиран може би от слънчевата събота ли, от безплатния вход ли, не знам... Знам само, че ми прималя, когато видях група младежи да се катерят върху безпомощния самолет L-29 "Делфин", а един от тях войнствено да яха кабината, докато приятелите му го снимаха с телефон. Подобна беше гледката из целия двор - малки и големи се катереха по експонатите, отвинтваха капачките на резервоарите, дърпаха капаци, човъркаха във всяка пролука; бащи вдигаха на рамене децата си, за да изтичат по крилото на някой самолет, а какички и лелки изпъваха до скъсване панталони, докато се опитваха да се качат на някой танк за поредната снимка "Това съм аз до някакъв танк". 

Ужасих се. Мисля, че не съществува европейски музей, който би допуснал подобни неща. За НВИМ обаче това е напълно в реда на нещата. Нещо повече - външният двор на музея е със свободен достъп по всяко време. Без входна такса! Това прави експонатите уязвими за всякакви вандали и келеши, които си умират да отчупят парченце "за спомен" от някоя военна машина. Затова и въпреки освежителните ремонти, голяма част от изложената техника е в плачевно състояние. Смачкани, окаяни, изгнили и ограбени са безценни исторически реликви - зенитното оръдие Flak 8,8, камион Mercedes Benz L2000, полуверижен влекач Sd Kfz 8, военен автобус Opel, италиански влекач Pavese и много други. 


Годините си минават и тези музейни експонати са на път да изчезнат завинаги, изгнили и с изпочупени от вандали стъкла. В същото време това не прави никакво впечатление на музейната управа. Ганьо си е Ганьо - дали покачен върху крилото на ценна историческа реликва или скрит в чиновническата си канцеларийка. Ганьо в нощта на музеите показва къде сме ние сред останалите европейски народи. Уви, на опашката на самолета.

No comments: