Saturday, April 20, 2013

"Спартак" оставя празнина след края си

В една от паузите между сезоните на "The Walking Dead" изтеглих първия епизод на един сериал, който бях забелязал, браузвайки последните торенти в Zamunda. Започна доста сълзливо и изкуствено - наперен мъжага отиваше на война посред зима (само по препаска, разбира се) и се разделяше с жена си. Плач, секс, "Не ме забравяй!", тонове дигитална кръв... Спрях го по средата и метнах филма в recycle bin-a. След няколко часа обаче размислих и му дадох втори шанс. 

Днес, няколко месеца по-късно, смятам, че това е било едно доста късметлийско решение. "Спартак" се оказа адски добър сериал, който ме прикова към монитора до самия си край. Защо, защо, по дяволите, е толкова успешен?! Това е нещо, което приятелката ви, жена ви и колежките ви няма да разберат. Те винаги ще повдигат вежди многозначително всеки път, когато си позволите да заговорите за сериала. Факт е обаче, че "Спартак" е блокбастър отвсякъде, а има и едно много просто обяснение - мъжете просто си падат по такива филми! Face it! Неслучайно наричат "Спартак" "мъжка сапунка". Психологически погледнато, той е изграден с хирургическа прецизност, използвайки няколко ключови фактора за спечелването на мъжките сърца. Ето някои от тях:

Историческият сюжет
Естествено, всеки е гледал със свито сърце "Гладиатор" и "300" - където има древни римляни, спартанци, брони и здраво клане, интересът е голям. Историята на Спартак винаги е била обвита в някаква романтика и легендарност, която просто си плачеше за ефектно пресъздаване на екрана. 

Батални сцени
Това е нещо, което мъжете харесват още от зората на съществуването си. "Спартак" е истинска наслада за любителите на качествените бойни сцени с класическо оръжие. Битките са толкова ефектни, кръвта се лее навсякъде, липсва каквато и да е цензура и пощада за "слабите сърца" - глави, мозък и крайници хвърчат от всеки епизод. 


Секс
Започва се още в първия епизод и не спира до края. Тук внушението е на толкова първично ниво, че създателите на филма дори не са си направили труда да вкарат поне малка доза "историческа достоверност" дори в антропологичен план - всички жени във филма, от висшата класа римлянки до простите робини са като от модно ревю или средностатистически порно филм. И тук няма цензура - наред с кървавите битки, плътската любов е сред основните причини за филма да се говори като за "мъжка сапунка".

Актьорският състав
Безупречни! Опитвам се да се сетя за слаб персонаж, но всички са просто перфектни! Звездата в първия сезон е Анди Уайтфийлд, който е безмилостен в ролята на Спартак. За нещастие австралиецът умира от рак и на негово място идва Лиъм Макинтър. Доста бях скептичен към тази промяна, но Лиъм определено заслужи адмирациите ми, без да блести с някакви особени качества. Просто си свърши работата. Ману Бенет в ролята на Крикс, Питър Менса - Еномей, Даниел Фойерийгел - Агрон и особено Дъстин Клер като Ганик са истински звезден състав. Играта им без съмнение допринесе за мащабния успех на сериала.

Драмата
За разлика от много други продукции, където са замесени фешън модели, кървави мечове и компютърни ефекти, а сценарият не става и за тоалетна хартия, тук положението е различно. Доволно количество интриги, предателства, завръзки и развръзки бележат пътя на Спартак от школата на Батиат до величествената смърт в битка с Марк Крас. И нещото, което лично на мен ми допадна най-много - липсата на "оригиналничене" и протакане на някаква развръзка само с цел разтягане на действието и нови и нови епизоди. Какво имам предвид ли? Когато някой герой прекалено много изнаглее, обикновено се молиш да си получи заслуженото. В много филми нарочно отлагат този момент или по-лошо - до самия край моментът така и не идва. Е, в "Спартак" всичко е точно - гадовете си получиха заслуженото, при това по доста ефектни и разнообразни начини. (Връщаме се на точка втора - кръв до кръста и мечове наляво-надясно).

И така... Ще ми липсва този филм, определено. Ако още не сте го гледали, теглете бързо торентите. А вие, момичета, не гледайте под вежди - това не е порно филм или тийнейджърска боза, макар някои сцени подозрително да напомнят... Сядайте и гледайте!

2 comments:

Anonymous said...

Адски си падах по този сериал преди време.И съм жена (дори момиченце,на 20 съм).Поздрави.

Anonymous said...

Невероятен сериал!Още 100 пъти бих го гледала!!!