Saturday, March 23, 2013

Fight the dead. Fear the living.

"О, не, поредният филм за зомбита!", сигурно си казват поне половината хора, които за пръв път попадат на сериала. И правят най-голямата грешка в живота си. Защото "The Walking Dead" не е поредният филм за зомбита - това е най-добрият сериал, който съм гледал от много години насам!

Вероятно подобно твърдение звучи малко високопарно. Истината обаче е, че филмът просто е попадение, една размазваща съвкупност от отличен актьорски състав, напрегнат сюжет и заигравка с постапокалиптичната тема, която не престава да бъде неизчерпаем източник на вдъхновение за кино индустрията през последните години. 

Как започва всичко ли? В един прекрасен ден местният шериф Рик се събужда в болничното си легло, порядъчно брадясал, за да разбере, че в смълчаната сграда нещо не е наред. Сред невъобразимия хаос не се мярка жива душа, само следи от кръв, борба и ужас. Човечеството е покосено от пандемия, убила по-голямата част от населението. И по-лошо - превърнала мъртвите в ходещи трупове, вечно гладни за плът. Никъде във филма не се споменава думата "зомбита". Наричат ги walkers, "бродещите". Да оцелееш в подобен свят се оказва свръхтежка задача. Рик трябва да намери семейството си, да потърси подслон, да се опита да подреди живота си наново. 

Нищо не се случва по очаквания начин. Мъртвите те преследват по петите, а много от живите са загубили човешкото в себе си и са по-опасни дори от бродещите. Филмът поставя акцент именно върху човешките взаимоотошения, когато героите са ситуирани в една нова, ужасяваща и безнадеждна действителност, надминаваща кошмарите им. Не очаквайте поредната бутафория с гумени зомби маски и прочее - тук нещата са сериозни и са изпипани от начало до край. Първите два сезона направо ме оставиха без дъх, напрегната гонитба с живи и мъртви злодеи и смели решения на творческия екип (като например да избият повечето от най-ярките персонажи още в първи сезон). Известно разочарование настъпи в трети сезон, тъй като за първи път развитието на сюжета забави темпове, играта на котка и мишка придоби класически трилър измерения, а "бродещите" се появяват все по-рядко за сметка на живите злодеи.


Заслужава си да се отбележи и невероятно силната маркетингова стратегия на сериала, особено в дигитална среда. Фейсбук страницата на "The Walking Dead" има близо 16 милиона последователи, разработени са различни онлайн игрички, мобилни приложения и всякакви забавления, като например "Dead Yourself" - апликация, която ти позволява да обработиш своя снимка, така че да заприличаш досущ на "бродещите" от сериала. Отделно тече и предаването "The Talking Dead", където се дискутират драматичните моменти от сюжета и съдбата на персонажите. "Sneak & Peak" пък ти позволява да надникнеш в следващия епизод, без да те лишава от нетърпението, с което очакваш неделята.

Не крия симпатиите си към "The Walking Dead", луд съм по този сериал. Забравете предразсъдъците си на тема "филми за зомбита" - този филм ще ви прикове към екрана! Поздравления за AMC, които правят милиони американски зрители съпричастни със съдбата на Рик и компания и още по-големи поздравления за екипа на Zamunda за това, че можем да му се радваме и у нас. И помнете - fight the dead, fear the living!

No comments: