Saturday, September 21, 2013

Ylvis - "The Fox" - следващото Голямо Нещо

Кучето лае, птичето чурулика, котката мяука... А какво по дяволите прави лисицата?


На 3 септември Баард и Вегард - двамата братя от норвежкия комедиен дует Ylvis пуснаха видеото "The Fox"  в YouTube и по-малко от три седмици по-късно то вече е изгледано повече от 47 милиона пъти! Нека повторя - 47 милиона пъти. Съвсем спокойно можем да забравим за корееца PSY и неговия "Gangnam Style" - the next big thing идва от Норвегия!

Вероятно има нещо в храната на тези хора. Не мога другояче да си обясня абсолютната лудост, която струи от "The Fox". Лудост, пародия, интелигентно подбрани фрази, маниашки възгласи и убийствена режисура на клипа.


Въпреки твърденията на Баард и Вегард, че целта на уникалното парче била да промотира новия сезон на предаването им и "просто да забавлява шепа норвежци в рамките на три минути", вирусният ефект от "The Fox" говори за много по-сериозна подплатеност. Прецизността и качеството, с което видимо е направен клипът, са достатъчно красноречиви. Безумният текст в съчетание с факта, че пичовете определено имат неверятни гласови заложби, просто изстрелва песента в космическа орбита. А френетичните звуци на "лисицата" тотално се забиват в съзнанието. И онзи повтарящ се на няколко пъти елемент със стареца, който имитира лисицата, докато чете на малкото дете... Старецът прави целия клип! Той просто е върхът! Спомнете си за чичкото с метлата от "Smells like teen spirit" на Nirvana - това е едва ли не пиронът във видеото. Много бих искал да чуя обяснението на режисьора на клипа, но хрумката е гениална!

Преди броени дни двамата норвежци гостуваха в шоуто на Елън Дедженеръс и можете да си представите как се отрази това на кликанията в YouTube. У нас, разбира се, традиционно ефектът от подобни вирусни попадения се усеща малко по-късно, така че очакваме всички да започнат да имитират лисици в рамките на седмица-две.

Впрочем, изгледайте и други клипове на Ylvis - успехът им наистина не е случаен. Освен че са невероятно талантливи, те просто са уникални! Има нещо в храната на тия норвежци...

Та... как казва лисицата?

No comments: