Monday, September 24, 2012

Вълшебството Anathema в Античния театър на Пловдив

Музиката на Anathema винаги е била много лична. На първо място за самите музиканти - затова е и толкова истинска... Лична и за многобройните почитатели на групата от Ливърпул, които намират в песните им отражение на някои от най-съкровените си чувства и емоции.

Само чуйте първите две песни от новия албум "Weather Systems" - "Untouchable", Part 1 и Part 2. А сега си ги представете, акомпанирани от истински симфоничен оркестър. Нещо липсва ли? Вероятно фоново изображение, на което да си ги представите. Античен театър от римско време ще свърши работа. Думата, която може да опише всичко това, е една - шедьовър. Мястото - Пловдив, 22 септември 2012.

Без съмнение концертът на англичаните в Пловдив ще остане в историята на групата, но и в паметта на около три хиляди човека, станали свидетели на уникалния спектакъл. Още хиляди други по цял свят вероятно въздишат, че нямат античен театър наблизо или че разстоянието им е било твърде голямо, за да посетят този once in a lifetime концерт. Защото подобни събития наистина са веднъж в живота!

Винаги съм смятал, че комбинацията от Anathema и класическа музика би била отвъд въображението и възприятията. Непосилно да си го представиш, невъзможно да го повярваш! А те го направиха. В България. И аз бях там, и аз гледах...

Преживяването Anathema за много фенове започна още по обяд в събота, когато слънчевият Стар град на Пловдив бе огласен от саундчек-а на британците. Любопитните (като мен) имаха възможността да видят предварително какъв спектакъл се готви за вечерта - групата направи дълга репетиция заедно с Пловдивската филхармония (друг уникален шанс - да видиш класически оркестър как свири в спортно облекло и с кърпи на рамената). 


Вечерта обаче надмина всички очаквания. И сбъдна мечти...
В магическата обстановка на приказно осветения Античен театър Anathema изпълниха "Untouchable" - двете части на откриващото парче от последния албум на бандата,с което дадоха началото на своята емоционална изповед пред и без друго зашеметената публика. Пленителните гласове на Винсент Кавана и Лий Дъглас в невероятно съчетание с музикантите на диригента Левон Манукян изправиха публиката на крака. Абсолютна магия! Обстановка,  в която дори странните опити на Лий да танцува можеха да бъдат игнорирани в името на шеметния контакт с публиката, който демонстрираха англичаните. 

Първите 10-ина парчета ни преведоха през последните два албума на групата - абсолютният шедьовър "We're Here Because We're Here" и наследникът му, амбициозният "Weather Systems". Постепенно бандата реши да ни върне към старите класики и Античният театър стана свидетел на красивите изпълнения на "One Last Goodbye", "A Natural Disaster", "Closer"... Гласът на Лий е изумителен. Обожавам да я слушам, обожавам "A Natural Disaster", емоцията и тъгата на тази песен ме оставят без думи...

Истинските адмирации към приноса на Левон Манукян и Пловдивската филхармония дойдоха с прекрасния аранжимент на "Fragile Dreams" - кулминацията на този грандиозен концерт и истинския пример за невероятното майсторство на Anathema. По време на последвалия бис на сцената останаха само шестимата музиканти, а финалът беше повече от убийствен - отново "Fragile Dreams", само че в суров рок вариант, който взриви античната обстановка с припяването и аплодисментите на публиката. 

Концерт като този не бих искал да свършва никога. Въпреки, че тайно се надявах (и този път) да чуя прекрасния кавър на "Better Off Dead" или някой величествен прочит на Pink Floyd, това беше 100% Anathema - безкомпромисен, убийствен сетлист от най-доброто на групата до този момент. С основен акцент, разбираемо, върху новия албум. 

Очакваме ги отново. Просто няма как да не дойдат пак при тази публика, която ги обожава... Очакваме и DVD-то с материала от концерта в Пловдив, което трябва да се появи догодина. 

А вие? Were you there?

No comments: