Wednesday, February 23, 2011

TILT ни е държавата!


TILT е оказа добро попадение. Доволен съм, оправда очакванията ми напълно. Добра актьорска игра, режисура; заснемането изглежда много професионално, музикалното оформление, от - до. Няма да се заяждам за дребните подробности, че суитчърите на тези момчета няма как да са от края на 89-та, а по-скоро приличат на модерни дрешки, пък кутията с бисквити "Златна есен" е сегашната (преди изглеждаше по друг начин, но няма как да намериш кутия от бисквити на 20 години все пак!).

Като усещане и послание филмът е много силен. Всяка малка подробност - гнусните лимонадени шишета, бодро носещите се по улиците москвичи, сивите униформи и соц. надписите "кафе" и "сладкарница" се забиват в съзнанието, отваряйки една по една вратичките на неотдавнашното, но вече позабравено минало. Пред мен в киното седяха десетина дечурлига, за които това време със сигурност не говори нищо. Самият аз в началото на 90-те съм бил достатъчно малък, за да потуля в дълбокия архив на съзнанието откъслечните спомени за това време. И този филм сякаш дръпна рязко завесата на архива...

Гадната действителност, тоталната безпътица, огромната пропаст между изчерпалото се минало и нищо не предлагащото бъдеще - всичко е пречупено през очите на младежите и провокира размисъл. Създаването на новите герои на т.нар. "преход", които купуват мерцедесите на старо от Германия и заемат у нас опразнените ниши на някакъв сюрреалистичен авторитет... Сигурно така е било и на други места, сигурно го има и в десетки американски филми (там водещо е гангстерското, тук му викаме "мутренско"). Но фактът, че днес не сме се оттласнали от това мъгливо недалечно минало, а все още не можем да изплуваме над блатистите му води, е потресаващ и отчайващ... TILT отвсякъде!

No comments: