Thursday, November 01, 2007

Да бъдеш оратор не е лесно


...Присъствие. Магнетизъм. Хипноза. Въздействие. И Шел Нордстрьом. Не, това последното не е следствие от изброените съществителни. То е равнозначно на тях. Висок, много слаб мъж на трудноопределима възраст се разхожда из обширното фоайе на хотел “Кемпински”, сякаш извънземен обикаля имота си на Луната в търсене на кораба “Аполо”. След няколко минути влиза в препълнената с журналисти зала и всичко притихва. Повече от 150 човека го гледат как застава пред тях, качва си крака на стола и с поглед, вперен в седящия на няколко сантиметра от него човек, започва...

Да, малко със закъснение се сетих да пиша за лекцията на проф. Шел Нордстрьом миналата седмица в “Кемпински”, но не мога и да пропусна. Най-малкото защото събития като това не се случват толкова често в малката ни източноевропейска страна. Нордстрьом беше в България по покана на HP и в общи линии демонстрира изключителен професионализъм и нагледен урок за това как трябва да се говори пред публика. По време на лекцията му в залата, уверен съм, нямаше задрямали слушатели, нито прозяващи се. Всички следяха с плътно внимание чудноватия професор, който говореше на толкова достъпен език и същевременно толкова различно от всичко, което сме чували досега.

А като се замисля, Нордстрьом не каза някакви революционни твърдения, нито издигна супер странна теза. Магията беше в начина, по който представяше всичко, в начина, по който моделираше връзката с аудиторията. Едно силно присъствие, осезаемо във всеки ъгъл на залата – той не беше само на екрана в затъмненото помещение, не се разхождаше нервно, потропвайки с обувки по столовете. Той бе изпълнил мястото с присъствието си.

Какво каза Нордстрьом ли? Говори за света като цяло. За Америка и Азия. За нас в Източна Европа. За изтичането на мозъци. Професорът заяви, че Америка не е държава. Тя е идея и именно заради това е толкова успешна. “Колко време е нужно на човек да стане американец? От три до пет години. Аз съм финландец. Знаете ли колко години трябват, за да станеш финландец? Близо 100”, така той описа потока на знаещи и можещи, висококвалифицирани кадри към САЩ. Просто САЩ е идеята, която ги привлича и им дава възможност да се развиват. “Дали американците са умен народ? Може би, но това например не личи, ако гледаме президента им”, шеговито подхвърли професорът. Просто те успяват да привлекат нужните им специалисти. На практика в САЩ повечето хора, заети на отговорни позиции, са чужденци. И това е нормално – от Русия, Източна Европа, Китай, Индия – няма значение, ако можеш, ти просто успяваш.

Хубаво беше да се докоснеш до думите на този човек. Заслужаваше си. Ако не сте успели да го видите, той пак ще дойде. Има какво да ни каже!


*Снимка: "Капитал"

No comments: