Sunday, March 01, 2009

Холивудският Щауфенберг не струва



“Операция Валкирия” с Том Круз – писна ви, нали? От месеци всички вестници ви продънват ушите за този толкова дългоочакван, толкова уникален и потресаващ филм. Том Круз щял да убива Хитлер, Том Круз се бил в Африка и незнамсиоще къде…
Филмът е тъп. Добре де, ще го кажа иначе – филмът не е интересен. Защо? Ами защото германците направиха филм за същата личност и същото събитие още през 2004 г. и сегашното холивудско недоразумение с Том Круз не казва нищо ново. Нещо повече – не казва дори нещо старо по друг начин. В Америка така и не разбраха, че германците и само германците правят най-добрите филми за своята история. Такива са шедьоврите “Сталинград”, “Подводницата”, дори и “Крахът на Третия райх”.
Признавам си, че и аз чаках новата версия на “Операция Валкирия” с голямо любопитство. Преди това си бях позволил да гледам немския вариант и сега тръпнех в очакване на нещо по-различно. Нищо подобно. Том Круз все едно е глътнал бастун, крачи с неудобната си униформа наляво надясно и току обели някоя сдъвкана реплика. Сякаш нещо липсваше през цялото време. От Холивуд този път са били внимателни (уха, никъде не видях да се вее американско знаме, брех!) и не са прекалили нито с драмите, нито с героичната музика и фанфари. Но в общи линии съвсем не творчески са повторили немския филм, което лично на мен ми се вижда безсмислено. Все едно някой сега да реши да прави друга версия на “Властелинът на пръстените” или “Хари Потър”. Но ги разбирам де – трябва да падат някакви пари, а пари не падат от немската продукция, трябва да е нещо американско, да го рекламираме мощно, да пуснем и книга за случая, да нафлудим вестниците и списанията, да продаваме кукли на немски полковници и пуканки “Том Круз”.
Да живее Холивуд! Очакваме скоро суперпродукцията “Двама го забиват на Райхстага”, където съветският флаг е заменен с американски. Примерно.


3 comments:

Anonymous said...

добре казано, браво! :)

Anonymous said...

А, я се опитай да си представиш холивудски вариант на, да речем "Под игото" или "На всеки километър" :)
Аз нямам чак толкова богато въображение...

Anonymous said...

Щауфенберг е прекалено сложна фигура за Холивуд. Пък и не е пиел сиромашкият, не е взимал кокаин и не е ходел по курви. Страшно безинтересен човек, нали?